Intretinere tamplarie

Pentru o durabilitate si o rezistenta cat mai lunga in timp, tamplaria din lemn expusa in mediul extern necesita verificari, curatari si intretineri periodice.

Tamplaria din lemn expusa in mediul extern reprezinta obiectul unei lente si continue degradari, datorita intemperiilor (praf, ger, soare puternic, ploi acide, fum etc.), iar fara a fi intretinuta, pelicula de lac nu poate contracara acest proces de degradare. Pentru a mentine in timp proprietatile de protectie ale peliculei de lac, aceasta trebuie supusa la o intretinere si la o curatare atenta.

Din studiile efectuate de-a lungul timpului s-a stabilit ca in cursul unui an calendaristic grosimea stratului de lac scade cu 15 microni. Prin aceasta intretinere practic se adauga peliculei existente cei 15 microni, pelicula de lac recapatandu-si caracteristicile initiale. Printr-o corecta aplicare, an de an, a acestui tratament putem prelungi durata de viaaa a lacului la minim 20 de ani. In caz contrar, fara intretinere, lacul nu poate rezista mai mult de 5 ani. Nu asteptati ca pelicula de lac sa fie complet distrusa inainte de a incepe un tratament de intretinere. O intretinere corecta prevede doua etape distincte:

  • Curatarea suprafetei;
  • Revitalizarea peliculei de lac, care se recomanda a se efectua de doua ori pe an (o data inaintea sezonului de vara si o dată inaintea sezonului de iarna)

Pentru a solutiona aceste probleme, s-a creat un kit de intretinere care contine o gama de produse special concepute pentru a curata, a hrani si a regenera pelicula de lac pastrand-o intr-o stare perfecta.
Acest kit contine urmatoarele:

  • 1 cutie de 0,5 litri solutie de curatare;
  • 1 cutie de 0,5 litri de revitalizant;
  • O tava mica;
  • O panza de culoare galbena;
  • Un burete cu suport

Revitalizarea peliculei – operatia de reimprospatare a peliculei se face ulterior celei de curatare. Ambele operatiuni trebuie facute pe pelicule de lac care inca se prezinta intr-o stare buna, adica sa nu prezinte crapaturi sau fisuri. Scopul acestei operatiuni este de a revitaliza pelicula de lac, atat din punct de vedere estetic, cat si pentru a-i spori rezistenta la apa.

Instructiuni de aplicare:

Dupa efectuarea curatarii cu solutia de curatare , aplicati revitalizantul (pe baza de apa) pe panza galbena si apoi stergeti cu o miscare circulara suprafata din lemn uscata a ferestrei. Timpul de uscare este de minim 4 ore. Operatiunea se efectueaza usor si duce la obtinerea unei suprafete mai estetice.

Recomandari:

  • Evitati aplicarea solutiei revitalizante in zilele ploioase sau in prezenta directa a razelor solare.
  • Evitati aplicarea in exces a celor doua produse pe suprafata care se doreste a fi revitalizata si nu apasati cu forta panza imbibata in soluţie. Kitul de intretinere se foloseste pe exteriorul ferestrelor, la interior nefiind necesara intretinerea acestora decat eventual o data la 5 ani. Un astfel de kit de intretinere este suficient pentru a acoperi o suprafata de aproximativ 200 mp de tamplarie.