Imprimare
PDF

ÎNTREŢINEREA TAMPLARIEI DIN LEMN STRATIFICAT

 
    
Întreţinerea lemnului – Pentru o durabilitate si o rezistentă cât mai lungă în timp, tâmplăria din lemn expusă în mediul extern necesită verificari, curăţări şi întreţineri periodice.

     Tâmplaria din lemn expusă în mediul extern reprezintă obiectul unei lente si continue degradări datorită intemperiilor ( praf, ger, soare puternic, ploi acide, fum etc), iar fară a fi întreţinută, pelicula de lac nu poate contracara acest proces de degradare. Pentru a menţine în timp proprietaţile de protecţie ale peliculei de lac, aceasta trebuie supusă la o întreţinere şi la o curaţare atentă.

       Din studiile efectuate de-a lungul timpului s-a stabilit că în cursul unui an calendaristic grosimea stratului de lac scade cu 15 microni. Prin aceasta întreţinere practic se adaugă peliculei existente cei 15 microni, pelicula de lac recăpătând caracteristicile iniţiale. Printr-o corectă aplicare an de an a acestui tratament putem prelungi durata de viaţa a lacului la minim 20 de ani. In caz contrar, fara întreţinere lacul nu poate rezista mai mult de 5 ani. Nu aşteptaţi ca pelicula de lac să fie complet distrusă înainte de a începe un tratament de întreţinere. O întreţinere corectă prevede două etape distincte:
- Curăţarea suprafeţei;
- Revitalizarea peliculei de lac, care se recomandă sa se facă de doua ori pe an (o dată înaintea sezonului de vara şi o dată înaintea sezonului de iarnă).

        Pentru a soluţiona aceste probleme, s-a creat un kit de întreţinere care conţine o gama de produse special concepute pentru a curăţa, a hrăni şi a regenera pelicula de lac păstrând-o într-o stare perfectă.

     Acest kit conţine următoarele:          Kit ADLER de întreţinere tâmplărie lemn stratificat

     -    1 cutie de 0,5 litri soluţie de curăţare;
     -    1 cutie de 0,5 litri de revitalizant;
     -    O tavă mică;                                        
     -    O pânză de culoare galbenă;
     -    Un burete cu suport.

      Revitalizarea peliculei - operaţia de reâmprospătare a peliculei se face ulterior celei de curăţare. Ambele operaţiuni trebuie făcute pe pelicule de lac care încă se prezintă într-o stare bună, adică să nu prezinte crăpături sau fisuri. Scopul acestei operaţiuni este de să revitalize pelicula de lac, atât estetic, cât şi de a-i spori rezistenţa la apă.

     Instrucţiuni de aplicare – dupa efectuarea curăţării cu soluţia de curăţare , aplicaţi revitalizantul  (pe bază de apă) pe panza galbenă şi apoi ştergeţi cu o mişcare circulară suprafaţa din lemn uscată a ferestrei. Timpul de uscare este de minim  4 ore.  Operaţiunea se efectuează uşor şi duce la obţinerea unei suprafeţe mai estetice.

     Recomandari – evitaţi aplicarea soluţiei revitalizante în zilele ploioase sau in prezenţa directă a razelor solare. Evitaţi aplicarea în excces a celor două produse pe suprafaţa care se doreşte a fi revitalizată şi nu apasaţi cu forţa pânza îmbibată în soluţie. Kitul de întreţinere se foloseşte pe exteriorul ferestrelor, la interior nefiind necesară întretinerea acestora decât eventual o dată la 5 ani. Un astfel de kit de întreţinere ajunge la o suprafaţă de aproximativ 200 mp de tâmplarie.